Scholen dicht, verplicht thuis… wat nu?

Gepubliceerd op 19 maart 2020 om 14:42

De scholen, restaurants en cafés zijn inmiddels al bijna een week dicht om zo de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De reacties die ik hierop hoor en lees zijn verschillend: ‘Wat een bizarre tijd!’, ‘Dit is historisch gezien een bijzondere situatie.’, ‘Lekker extra vrije dagen.’, ‘Hoe moet dit nu met mijn examens en stage?’, ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik gezond blijf?’, ‘Ik maak me zorgen om mijn familie.’, ‘Ik mis mijn vrienden.’

Begrijpelijke vragen en reacties in een situatie waarin er niet altijd duidelijke antwoorden zijn. Deze onduidelijkheid kan voor veel stress en onzekerheid zorgen. Gelukkig zijn er manieren om deze stress wat af te laten nemen, het zijn geen wondermiddelen, maar ze helpen wel.

Belangrijk is dan om voor jezelf helder te krijgen waar je nog wel invloed op kan hebben en waarop je dit totaal niet hebt. Als jij al je energie gaat richten op iets waarop je geen invloed hebt, zoals scholen die dicht zijn, het niet kunnen zien van je familie of vrienden, afgebroken stages, de regelingen rondom de schoolexamens en centraal examens zal dat je alleen maar meer stress en onzekerheid opleveren.

Richt je je energie op dingen waar je wel invloed op hebt, zal dit ook je gevoelens van stress en onzekerheid verlagen. Dus wat kan jij wél doen:

Jongeren en het Coronavirus: richt je energie op dingen waar je wél invloed op hebt. De zal je meer energie geven en je stress verlagen.

Scholen zijn dicht

  • Volg de onlinelessen van school.
  • Maak een planning voor je leer- en maakwerk.
  • Mail je mentor of docent als je vragen hebt.
  • Voer je planning uit en zorg dat je je werk op tijd maakt, leert en inlevert.

 

Familie en vrienden niet kunnen zien

  • Stuur berichtjes naar hen, ook al heb je niets te vertellen. Het gaat om het contact.
  • Maak een filmpje of foto’s en stuur die naar elkaar.
  • Voer videogesprekken via Whatsapp, Google Hangouts, Skype enz. Je kan hier meerdere mensen voor uitnodigen waardoor je met z’n allen kan kletsen. Je kan zelfs spelletjes doen. Zorg er dan wel voor dat iedereen hetzelfde spel speelt, alhoewel dat misschien ook wel hilarisch kan uitpakken als dat niet zo is.
  • Stuur een kaartje, lekker ouderwets, maar heel erg leuk om te krijgen.

Afgebroken stages

  • Zorg ervoor dat je je stageopdrachten tot nu toe bijwerkt.
  • Zoek en bekijk filmpjes die belangrijk kunnen zijn of informatief voor het bedrijf of de sector waarin je stageloopt.

 

Schoolexamens en centraal examens

  • Zorg ervoor dat je bij bent met al je leer- en maakwerk.
  • Maak een alvast een planning voor al het leerwerk en herhaalmomenten, met als einddatum de “oude” officiële examendata. De kans is aanwezig dat deze data veranderen, maar door regelmatig te herhalen komt al deze kennis in je langetermijngeheugen terecht. Dit betekent dat je de stof ontzettend goed kan onthouden en daar heb jij dan weer voordeel bij als de nieuwe data voor de examens bekend worden. Al dat leerwerk zit dan in je geheugen gegrift, zoals ze dat zo mooi zeggen, wat nou examenstress?!
Jongeren en het Coronavirus: zorg voor een vast dagritme, blijf actief bezig met school en de voorbereidingen op je examens.

Verplicht thuis

  • Zorg voor een vast dagritme; sta iedere dag dezelfde tijd op en ga op tijd naar bed.
  • Reserveer een tijdvak om te gaan studeren, bijvoorbeeld 2 uur en neem daarna pauze. Na die pauze ga je weer 2 uur aan de slag. Tip: spreek met vrienden een gezamenlijke pauze af, zodat je dan elkaar kunt bellen, appen, FaceTimen enz.
  • Thuis op de bank hangen kan heel lekker zijn, maar bewegen is ook belangrijk, zeker als je de hele dag thuis bent. Er zijn genoeg 7 minuten work-outs te vinden op Youtube of verzin er zelf een en deel die met je vrienden.
  • Ga iedere dag voor minimaal 20 minuten naar buiten. Bewegen in de buitenlucht werkt ontspannend en geeft je ook nog eens energie. Wat je buiten wil gaan doen is aan jou: wandelen, hardlopen, fietsen, skaten, krachtoefeningen enz. Let er wel op dat je dan niet in een hele grote groep dicht op elkaar buiten aan het bewegen bent.
  • Beperk je nieuwsmomenten, twee keer op een dag is echt voldoende. Via o.a. social media komt er veel nieuws binnen, waaronder helaas ook nepnieuws, dit zorgt voor meer onrust en stress.
  • Blijf gezond eten, het is misschien een dooddoener, maar wat extra vitamines zijn juist nu wel handig om binnen te krijgen.
Jongeren en het Coronavirus: blijf veel bewegen, ga naar buiten en eet gezond.

Al deze kleine dingen kunnen je helpen om weer wat meer grip te krijgen in deze situatie. Onthoud: hoe meer energie je steekt in de dingen waar je wel invloed op hebt, hoe beter je je gaat voelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.